Darmowe Tapety na Telefon!
Tysiace najlpiękniejszych tapet na telefon!
Pobierz DARMOWĄ aplikację!
REKLAMA
Ostatni wpis: 43 minut temu

Barbados Moja tapeta została dodana [link]

gosiaczek241282 Moja tapeta została dodana [link]

basikp Moja tapeta została dodana [link]

GraGorek Moja tapeta została dodana [link]

kochanyUrwis Moja tapeta została dodana [link]

Forum > > Kulinarne Przepisy Na Boże Narodzenie
Autor
Post



annaspyrka


Dodany:18-11-2011 03:03, wejść:5279

Kochani myśle że nikt nie będzie miał mi za złe, za założenie tego tematu w tym serwisie!
Jestem pare tysięcy kilometrów od domu, może mi ktoś podpowie, a ja ciepło o was pomyśle, jak przyżądzić jakieś dania, co wam przyjdzie do głowy nie chodzi mi o ciasta bo piec nie potrafie i pewnie nigdy się już nie naucze. Jęśli nie mogę być w polsce na Wigili to może dzięki wam ją poczuje tutaj w USA. Będe wam bardzo wdzięczna, jak macie też gdzieś przepisy jakichkolwiek sałatek, podzielcie się nimi ze mną prosze! Pozdrawiam was cieplutko. Ani.


annaspyrka
Dodany:19-11-2011 17:26

PYSZNE  ŚLEDZIE W OLEJU

SKŁADNIK:

30  dag. filetów z solonych śledzi "matiasów"
olej rzepakowy
1 cebula
1 łyżka octu spirytusowego 10%
3 listku laurowe
grubo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całych ziaren gorczycy)

Śledzie namoczyć przez 1-2 godziny w zimnej wodzie, osączyć, pokroić w 1,5 cm. paski. Cebulę pokroić cieniusieńko w krążki lub piórka. Wymieszać,posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać pokruszone liście laurowe ocet i musztardę. Przełożyć do szklanego słoja, zalać olejem, tak żeby wszystko było przykryte. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Wszystkim życze smacznego. Pozdrawiam Ani.


annaspyrka
Dodany:19-11-2011 20:13

BARSZ  CZERWONY 

SKŁADNI8KI:

* 1 WŁOSZCZYZNA:  seler, pietruszka, cebula
*2 ZĄBKI CZOSNKU, obrane, ale całe
*1 kg BURAKÓW, obranych i startych na średniej tarce
* 2 ŁYŻKI OCTU ( dałam 4 łyżki)
*2 JABŁKA ZE SKÓRKĄ, pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych
*5 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
*5ZIARENEK PIEPRZU
*1 LISTEK LAUROWY
*2 GOŻDZIKI
*5 SUSZONYCH GRZYBKÓW (dałam więcej)
*1/2 ŁYŻECZKI MAJERANKU
*150-200 ml SOKU Z CZARNEJ PORZECZKI
*WODA

WYKONANIE
 
Przygotować duży garnek (o pojemności 4 litrów)

Wrzucić do niego buraki, jabłka, włoszczyznę(obraną, ale nie pokrojoną) i zalać
wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie , pieprz, 
czosnek, grzyby, ocet i gożdziki.

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku
i warzywa będą miękkie( zajmie to ok.30 min).

Wyłączyć.Dodać roztarty w palcach majeranek i zostawić na noc. Można schować
do lodówki, ja trzymałam w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia przelać barszcz przez sito, lekko podgrzać i doprawić go sokiem 
z czrnej porzeczki, solą i pieprzem. Można dodać jeszcze odrobinę majeranku.

Smacznego. Ani.


Valdis52
Dodany:20-11-2011 12:57

Uwagi do śledzików.
 - Liście laurowe niepokruszone dają taki sam efekt, a można je później wyjąć z dania aby nie przeszkadzały.Nie każdy lubi odłamki liści w daniu.
 - Z "majtasami" trzeba ostrożnie. Przed namoczeniem warto je spróbować i ocenić czy je moczyć czy tylko przepłukac beżącą wodą. Zdarza sie że namoczone traca smak i się rozłażą. Ja czasem na kilkanaście minut zalewam je woda pół na pół z mlekiem i płuczę. Też daje to świetny efekt, a ryba pozostaje jędrna.
To moje ulubione danie
Należy je spożywac w dobrym towarzystwie.
Warto też pamiętać aby później rybka nie pływała zbyt długo i głęboko.
 

beti0x
Dodany:20-11-2011 16:51

Aniu na Twoje życzenie pyszna sałatka z matiasów:

½ kg matiasów

2 duże cebule
4 duże ziemniaki
2 średnie czerwone buraki
3 jajka
majonez
śmietana 18%
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Matiasy zalać wodą i moczyć ok. 30 minut. Następnie odlać wodę, a matiasy pokroić w kostkę. Ziemniaki i czerwone buraki ugotować osobno w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę.Tak przygotowane składniki układać następującymi warstwami: ziemniaki, matiasy, cebula, czerwone buraki i jajka. Po ok.7 łyżek majonezu i śmietany wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, a następnie wylać na poukładane warstwy. Wierzch posypać zieloną pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.

Gotowe śledzie włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

Smacznego!


annaspyrka
Dodany:20-11-2011 20:16

Jesteście rewelacyjni!!!
Wiedziałam że moge na was liczyć. Valdi Twoje uwagi wezmę pod uwagę będą dla mnie cenną wskazówką, zawsze mówiłam że faceci są świetnymi kucharzami, bez urazy Beti! Dzięki Ci Beatko to coś nowego na moim stole, masz jeszcze może jakieś sałatki będe Ci bardzo wdzięczna pozdrawiam Ani.

annaspyrka
Dodany:22-11-2011 01:55

U nas małymi kroczkami zbliża się Świeto Dziekczynienia i wiadomo ze na stole pojawi sie indyk, moze ktoś z Was ma jakiś sprawdzony przepis na indyka pieczonego w całości, ja od niedawna wyprubowałam przepis z polski i bardzo mi smakował dziś jeśli pozwolicie podziele się  nim z wami.

PIECZONY   INDYK
Składniki na dużego (ok.5kg.)indyka:

-50 g masła
-listki z jednej gałązki szałwi
-12 plastrów pancetty lub wędzonego boczku ( ja używam szynki parmeńskiej)
-1 główka czosnku,podzielonego na ząbki
-4 średniej wielkości czerwone cebule
-2 łodygi selera naciowego
-garść bułki tartej
-garść suszonych moreli
-300 g mielonej wieprzowiny
-skórka otarta z jednej cytryny
-szczypta gałki muszkatołowej
-1 duże jajko
-12 gałązek świeżego rozmarynu
-2 marchewki
-1 duża pomarańcza
-2 łyżki mąki pszennej
-1,1 L bulionu drobiowego/warzywnego
-oliwa
-sól, pieprz
-indyk umyty i dokładnie osuszon

Przygodę z indykiem zaczynamy od przygotowania nadzienia, które umieścimy następnie nie wewnątrz indyka, ale pod skórą na piersiach, dzieki czemu będą one grubsze i czas ich pieczenia zrówna się z czasem pieczenia nóg. W innym przypadku w czasie, gdy nogi by się jeszcze piekły, piersi by się mocno wysuszyły.

Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury .

Na  patelni rozpuszczamy  na średnim ogniu  masło, dodajemy szałwięi6 plasterków pancetty/boczku.1 cebule i 2 ząbki czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy i wrzucamy na patelnię.Selera przycinamy, drobno siekamy i równiwż wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy  na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią.

Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy bułkę tartą i grubo posiekane morele. Kiedy nadzienie ostygnie, dodajemy do niego mięso mielone, skórkę z cytryny, gałkę i jajko.
Hojnie solimy i pieprzymy, po czym całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Pozostałe plasterki pancetty/boczku przekrawamy na pół. Obieramy 1 ząbek czosnku i kroimy go w cieniutkie paseczki, po czym na każdej połówce pancetty/boczku układamy kawałek czosnku i gałązkę rozmarynu i ciasno zwijamy w rulonik. Czubkiem ostrego noża robimy po trzy głębokie nacięcia w każdym udku i szpikujemy je przygotowanymi przed chwilą rulonikami.

Teraz najważniejszy moment. Indyka kładziemy na desce szyjka do siebie. Znajdujemy brzeg skóry pokrywajacej pierś i BARDZO DELIKATNIE, żeby nie przerwać skóry, wkładamy naj[pierw pod nią najpierw palce, a potem dłoń i oddzielamy skórę od mięsa,pozostawiając ją jedynie przyczepioną po bokach. Skóra jest dość elastyczna, także nie powinno to stanowić dużego problemu. Potrzeba jedynie odrobiny cierpliwości i delikatności.
Do tak przygotowanej kieszonki na piersi indyka, wsuwamy bardzo ostrożnie(najlepiej ręką) przygotowane wcześniej na patelni nadzienie. Na końcu p[odwijamy brzeg skóry, żeby nadzienie nie wypłyneło podczas pieczenia. Dla pewności, możemy zamknąć otwór kilkoma wykałaczkami.

Pomarańcze wkładamy na pół minuty do mikrofalówki, po czym wpychamy owoc do wnętrza tuszki, Możemy naszpikować go dodatkowo rozmarynem.

Pozostałe cebulę oraz marchewkę kroimy na grube plastry.

Tak nadzianego indyka układamy tym razem udkami do siebie i związujemy go. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu ptak upiecze się równomiernie.

Przygotowanego indyka wkładamy do dużej brytwanny, smarujemy oliwą i dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Dookoła rozkładamy marchew cebulę i resztę czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika.Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C.

Indyka pieczemy 20 minut na każde 500 g. wagi(łącznie z nadzieniem). W naszym przypadku ptaszysko piekło się 3 godziny i 20 minut przy indyku ok.5 kg.
Na ostatnie 45 minut zdejmujemy folię, żeby skóra ładnie się zarumieniła. Jeżeli zauważymy, że zaczyna się przypalać, możemy przełożyć brytwannę na najniższą półkę, a w sytucji krytycznej przykryć indyka na powrót folią.

Indyk jest upieczony, gdy po wbiciu szpikulca w udo, wypłynie z niego przeżroczysty płyn.

Upieczonego indyka wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę na 20 min.
W tym czasie przygotowujemy sos. Z brytfanny usuwamy tłuszcz, który wytworzył się podczas pieczenia, po czym stawiamy ją na dużym ogniu. Dodajemy mąkę i bulion i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gdy sos zacznie gęstnieć, przecedzamy  go i przelewamy do sosjerki.

Gotowe!!!

Indyk wyszedł naprawdę pyszny. Z chrupiącą skórką, ale nie wysuszony. Jedynie co bym zmieniła, to nadziała go jeszcze jedną pomarańczą, a udka szpikowała większą ilością boczku, czosnku i rozmarynu.

Sprubójcie!  Przygotowanie indyka to naprawdę fajna zabawa, a efekt jest bardzo zadawalający!!!

Wszystkim życzę Smacznego!!! 

Pozdrawiam cieplutko Ani...


Anka01
Dodany:30-11-2011 20:15

Mam tu mało do powiedzenia,a raczej nic w sprawach kulinarnych.Natomiast bardzo lubię śledzie i chętnie jadłabym w towarzystwie Waldka,zawsze mnie rozweseli.Ani ,podziwiam cię.

annaspyrka
Dodany:01-12-2011 01:39

Aniu , dziękuje to miłe że mnie podziwiasz choć szczerze mówiąc nie wiem za co , wiesz export wszystkiego nauczy, mam rację? Pozdrawiam cieplutko  Ani.

Anka01
Dodany:02-12-2011 17:31

Ani podziwiam za indyka,jest duży !!! i tak wszystko zrobić,super.Ja tylko kawałeczek smażę i już.Pa

Anka01
Dodany:02-12-2011 18:05

Ani,tak masz rację!!! Ha,ha

annaspyrka
Dodany:03-12-2011 07:13

Aniu to nie takie straszne polecam i zachęcam sprubuj !
 O kurcze ale z małym indorem też bym sobie nie poradziła, ale dzięki!!!
Pozdrawiam Cieplutko Ani.

beti0x
Dodany:11-12-2011 13:25


Wigilijne uszka


Składniki:

Ciasto
1 szklanka mąki
1 jajko
Farsz
2 cebule
garść suszonych grzybów
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz


Ciasto

1. Zagnieć ciasto z mąki, jajka i letniej wody.

Farsz

1. Namocz grzyby, ugotuj je w tej wodzie odcedź i posiekaj.
2. Obierz cebule, posiekaj i podsmaż na maśle.
3. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku.

Uszka

1. Rozwałkuj cienko ciasto na powierzchni posypanej mąką.
2. Potnij na kwadraciki.
3. Na każdym nałóż małą łyżeczką farsz i zagnij po przekątnej.
4. Starannie zlep końce a potem przeciwległe brzegi - najlepiej wyobrazić sobie, jak takie uszko powinno wyglądać i to zrobić
5. Uszka gotować we wrzącej osolonej wodzie.

Jeżeli gotujemy wcześniej niż podajemy i uszka ostygną - warto położyć je na sitko i przelać wrzątkiem.
Podawaj z barszczem. Smacznego!

annaspyrka
Dodany:11-12-2011 17:08

Beti serdeczne dzięki skąd wiedziałaś że nad tym się właśnie zastanawiałam?
Pozdrawiam cieplutko Ani.

beti0x
Dodany:11-12-2011 19:33

To cieszę się Aniu, że odgaduję Twoje myśli. To jest taki prosty przepis na uszka, ale wychodzą naprawdę pyszne pozdrawiam serdecznie

annaspyrka
Dodany:11-12-2011 20:39

Beti jak masz jeszcze jakiś pomysł np. na sałatkę dawaj bo mi się już wyczerpał!!!
Pozdro Ani.
Dodaj Odpowiedź
Wszystko, co jest rozumne, jest rzeczywiste.

Włącz

0.0097 sekundy, Godzina: 07:43:45, MEM:690.69 KB