REKLAMA
Ostatni wpis: 3 minut temu

arbuzek8001 200 sekund zajęło mi ułożenie 25 puzzli [link]

viola64 Mój nowy komentarz do tapety [link]

radoslaw Mój nowy wpis na forum [link]

verseau Mój nowy wpis na forum [link]

markoniczek Mój nowy wpis na forum [link]

Forum > Hyde Park > O ZDROWIU I DLA ZDROWIA
Autor
Post



Danusia


Dodany:03-01-2012 15:20, wejść:2836

Sałatka grejpfrutowa z prażonymi migdałami
Ilość kalorii: 245

Składniki:

1 czerwony grejpfrut,
1 biały grejpfrut,
4 płaskie łyżeczki miodu,
40 g prażonych migdałów,
łyżka jogurtu naturalnego


Sposób przygotowania:

Grejpfruta obrać, usunąć pestki i pokroić na drobne cząstki. Polać go miodem, posypać migdałami i polać jogurtem.

Smacznego!
 

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:23

Ciasto z dyni .

Składniki:

4 jajka,
cytryna,
100 g miodu,
200 g zmielonych migdałów,
250 g dyni,
50 g mąki,
szczypta goździków,
cynamonu,
½ łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:
Dynię zetrzeć na tarce. Piane z białek ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z miodem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodać dynię, przyprawy, migdały, mąkę, proszek. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Posypać cukrem pudrem.
 

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:24

Ciasteczka jogurtowe
12 porcji, każda 150 kcal

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2/3 kostki margaryny
2 jajka
6 płaskich łyżek jogurtu naturalnego 1,5%
2 łyżki proszku do pieczenia



Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, margarynę utrzeć z cukrem, jogurt zmiksować z jajkami. Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wyciąć ciasteczka. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:25

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

1 kg dyni
łyżka oleju
3/4 litra mleka
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
ew. 4 ząbki czosnku, świeży majeranek, pestki dyni, marchewka


Sposób przygotowania:
Dynię obrać, pozbyć się ciapowatego środka z nasionami, a to, co zostanie pokroić w 1-centymetrową kostkę.
Łyżkę oleju rozgrzać w garnku, wrzucić dynię i smażyć na delikatnym ogniu przez 5 minut mieszając (można zanim wrzuci się dynię wrzucić 1 marchewkę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć). Potem dolewamy do dyni 1 szklankę wody i gotujemy/dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Miękką już dynię miksujemy na gładką masę, można wrzucić przed zmiksowaniem kilka ząbków czosnku. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut. Pieprzymy, solimy, podajemy obficie posypaną natką pietruszki. Można wrzucić też przed podaniem uprażone na patelni pestki dyni, można podawać z grzankami.

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:26

Sola zapiekana z warzywami ...


Składniki:

150g fileta z soli,
½ papryki czerwonej i zielonej,
pomidor,
½ główki sałaty,
2 łyżeczki oliwy,
sok z cytryny,
przyprawy,
ocet balsamiczny,
posiekany koperek,
50 g brązowego ryżu

Sposób przygotowania:
Rybę przypraw sokiem z cytryny. W żaroodpornym naczyniu ułóż 3 plasterki pomidora, na nich rybę i pokrojoną paprykę. Zakryj folią i zapiekaj 25 minut. Resztę pomidora połącz z sałatą. Przypraw, skrop octem balsamicznym i oliwą. Podaj z ryżem, oprószone koperkiem.
 

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:28

Łosoś pieczony z migdałami, sałata z papryką i kukurydzą ( na 2 porcje)

Składniki:

200 g filetu z łososia,
2 łyżeczki płatków migdałowych,
sok z cytryny,
przyprawy,
kilka liści sałaty,
papryka zielona i czerwona,
2 łyżki kukurydzy,
łyżeczka oliwy z oliwek,
ocet balsamiczny,
przyprawy,
100 g kaszy kuskus,
zielenina


Sposób przygotowania:
Łososia skrop sokiem z cytryny, odłóż w chłodne miejsce. Posyp przyprawami, płatkami migdałowymi. Piecz w folii około 30 minut Sałatę porwij, dodaj paprykę, kukurydzę i sos przyrządzony na bazie oliwy. Przygotuj kuskus, wymieszaj z siekana zieleniną.

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:29

Krem z zielonego groszku z kurczakiem (na 2 porcje)

Składniki:

dwie szklanki wywaru warzywnego,
2/3 opakowania mrożonej włoszczyzny,
2/3 opakowania mrożonego zielonego groszku,
100g filetu z kurczaka,
6 łyżeczek serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
natka pietruszki


Sposób przygotowania:
Na wywarze warzywnym ugotuj włoszczyznę i zielony groszek. Kiedy warzywa będą już miękkie, zabiel zupę serkiem naturalnym i zmiksuj całość w blenderze. Dodaj do kremu wcześniej ugotowane kawałki piersi z kurczaka i posyp posiekaną natką z pietruszki.

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:31

Sałatka z tuńczykiem
Około 250 kcal

Składniki:

½ puszki z tuńczyka w sosie własnym,
jajko na twardo,
3 oliwki,
½ główki sałaty,
papryka czerwona,
1/2 kubeczka jogurtu naturalnego,
przyprawy

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:32

Faszerowane papryki
Około 400 kcal.

Składniki:

dwie papryki,
100g fileta z kurczaka,
średnia marchewka,
mała pietruszka,
mały pomidor,
zielenina,
łyżka pestek z dyni,
łyżeczka oleju słonecznikowego,
30g startego żółtego sera,
przyprawy


Sposób przygotowania:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i poddusić. Mięso pokroić w bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju i dodać do warzyw. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać do pozostałych składników i krótko poddusić. Na koniec dodać zieleninę oraz pestki z dyni. Przyprawić do smaku. Papryki wydrążyć z nasion i nadziewać farszem i piec ok. 10 - 15 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać papryki żółtym serem.

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:34

Około 400 kcal.

Składniki:

dwie papryki,
100g fileta z kurczaka,
średnia marchewka,
mała pietruszka,
mały pomidor,
zielenina,
łyżka pestek z dyni,
łyżeczka oleju słonecznikowego,
30g startego żółtego sera,
przyprawy


Sposób przygotowania:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i poddusić. Mięso pokroić w bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju i dodać do warzyw. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać do pozostałych składników i krótko poddusić. Na koniec dodać zieleninę oraz pestki z dyni. Przyprawić do smaku. Papryki wydrążyć z nasion i nadziewać farszem i piec ok. 10 - 15 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać papryki żółtym serem.. SMACZNEGO


Danusia
Dodany:03-01-2012 15:35

Zupa brokułowa

kładniki:

3 średnie różyczki brokułów (ok. 150g)
1 marchewka
1 ziemniak
½ korzenia pietruszki
ćwiartka korzenia selera
1 gałązka selera naciowego
1 łyżka pokrojonego pora
1 łyżeczka natki pietruszki
sól, pieprz, do smaku


Sposób przygotowania:
Ugotować bulion warzywny pokrojonych warzyw – wrzucamy do gotującej się wody - ( marchewki, pietruszki, korzenia selera, ziemniak). Gotujemy około 15 minut. Następnie wrzucamy różyczki brokułu, seler naciowy, por. Gotujemy około 15 minut (warzywa nie mogą być rozgotowane). Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
  ZYCZE SMACZNEGO

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:38

Rozgrzewający napój imbirowy

Składniki:

Herbata,
korzeń imbiru,
łyżeczka miodu,
sok z cytryny


Sposób przygotowania:

Herbatę parzymy z dwoma lub trzema plasterkami obranego korzenia imbiru. Słodzimy łyżeczką lub dwoma miodu. Dodajemy sok z cytryny.
 
ZACHECAM WSZYSTKICH DO PRZYZADZENIA NA ZIMNE DNI

Danusia
Dodany:03-01-2012 15:41

Sałatka z kapusty pekińskiej z orzechami włoskimi
Około 150 kcal.


Składniki:

kilka liści kapusty pekińskiej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki oliwy z oliwek
koperek
ulubione zioła do przyprawienia



Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować, dodać orzechy włoskie. Z oliwy, ziół i poszatkowanego koperku sporządzić sos sałatkowy i dodać go do sałatki.

POLECAM ! BARDZO ZDROWE  I DUZO WITAMIN ZYCZE SMACZNEGO

Danusia
Dodany:03-01-2012 17:25

Jabłko pieczone z twarogiem Kalorie ok. 160 kcal na porcje

Składniki:

Jedno jabłko
Serek homogenizowany 20g
Cukier 10g
Wanilia


Sposób przygotowania:

Jabłko umyć, wydrążyć gniazda nasienne, napełnić twarogiem roztartym z cukrem i wanilią, upiec w średnio nagrzanym piekarniku...

POLECAM  DLA ZDROWIA  I  ZYCZE SMACZNEGO
 

Danusia
Dodany:03-01-2012 17:28

Zapiekanka z tuńczykiem i cukinią około 380 kcal

Składniki:

½ cukinii
½ papryki czerwonej
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
½ puszki pomidorów
łyżka startego sera żółtego
około połowy szklanki makaronu razowego rurki


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Plastry cukinii podduś na patelni z kawałkami papryki. Ugotowany makaron włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć plastrami cukinii z papryką, tuńczykiem, posypać zieleniną i serem. Zapiekać do 10 min w temp. 180 stopni

POLECAM - TANIE - SZYBKIE -  I SMACZNE

Danusia
Dodany:03-01-2012 17:36

Egzotyczna sałatka Wersja light zawiera około 130 kcal.

Składniki:

ananas - 1/2 szt
kiwi - 2 szt.
limonka - 1/2 szt.
cynamon
jogurt naturalny - 1/2 kubeczka
łyżka otrębów


Sposób przygotowania:

Ananasa, kiwi i limonkę obrać i pokroić. Wymieszać owoce z cynamonem i zostawić na 20 minut w lodówce. Następnie obsypać łyżką otrębów i polać jogurtem.
Dla nieodchudzających się – zamiast jogurtu - dodajemy bitą śmietanę.


ZYCZE SMACZNEGO   SZYBKA W PRZYGOTOWANIU NO I OCZYWISCIE DLA NASZEGO ZDROWIA

Danusia
Dodany:03-01-2012 17:43

Koktajl z papai i truskawek 2 porcje - około 150 kcal na porcje

Składniki:

świeża papaja - ½ szt.
truskawki - 140 g
miękkiego odsączonego tofu - 140 g
świeżego soku z pomarańczy - 225 ml
wody - 125 ml


Sposób przygotowania:

Papaje przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, obrać ze skóry. Pokroić na kawałki miąższ. Truskawki oczyścić, odciąć szypułki dodać do papai. Tofu pokroić i dodać do owoców. Wlać sok i zmiksować wszystko na gładko. Wlać wodę.
 
SMACZNY - ZDROWY - DELIKATNY   SZYBKI I PYSZNE

Danusia
Dodany:03-01-2012 17:48

Pasta z tuńczyka Śniadanie - 280 kcal

Składniki:

tuńczyk z puszki w sosie własnym
1 łyżka musztardy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 mała czerwona cebula
1 ogórek


Sposób przygotowania:

Wszystko zmiksować w jedną całość. Zjeść z dwiema kromkami pieczywa pełnoziarnistego.

POLECAM   KALORYCZNA DIEDETYCZNA SZYBKA TANIA ZYCZE SMACZNEGO

Danusia
Dodany:03-01-2012 17:53

Przekąska kaloryczność - 230 kcal

Składniki:

1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy Dijon
4 łyżki oleju rzepakowego
3 szklanki mieszanki sałat
4 łyżki płatków migdałowych
pierś z kurczaka - 120 g


Sposób przygotowania:

Pierś przygotuj na grillu bez tłuszczu. Ocet, miód, musztardę, olej i rozgnieciony czosnek wymieszaj. Sałatę porwij, wymieszaj z kawałkami kurczaka, posyp płatkami migdałowymi i polej sosem.
  PYCHOTKA

ZDROWA BEZ TLUSZCZOWA KALORYCZNA BARDZO SMACZNA
BARDZO POLECAM I ZYCZE SMACZNEGO

Danusia
Dodany:03-01-2012 18:00

Makaron z mięsem i warzywami Obiad - 450 kcal


Składniki:

makaron razowy lub orkiszowy - 1 szklanka
chude mięso mielone (drobiowe lub drobiowo-wołowe) - 100 g
warzywa - 1/3 paczki dowolnych mrożonych


Sposób przygotowania:

Makaron ugotować, dodać do uduszonego z warzywami mięsa. Do mięsa z warzywami można dodać przecier pomidorowy. W razie potrzeby podlać wodą, żeby utworzył się sos. Przyprawić do smaku. Posypać zieleniną.
 

MOJA SPECJALNOSC BARDZO ZDROWA   SMACZNA LATWA W WYKONANIU POLECAM  WSZYSTKIM I ZYCZE SMACZNEGO


Danusia
Dodany:03-01-2012 18:13

DANIE OBIADOWE

Kurczak duszony z warzywami  Przepis na dwie porcje. Jedna porcja 450 kcal.

Składniki:

pierś z kurczaka (200 g)
puszka pomidorów krojonych
cukinia
cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
makaron razowy typu świderki (100 g)
przyprawy


Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Duś do miękkości. Pod koniec dodaj cukinię. Makaron ugotuj al. dente. Wymieszaj, przypraw.
 

BARDZO SMACZNY SZYBKI OBIAD ZFROWY POLECAM I ZYCZE SMACZNEGO

Danusia
Dodany:03-01-2012 18:28

DANIE OBIADOWE DLA SMAKOSZY


Wołowina nadziewana szpinakiem i serem przepis na 2 porcje
około 350 kcal/1 porcja



Składniki:

220 g wołowego rumsztyku bez kości
30 ml czerwonego wina
50 ml wody
1 łyżeczką mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody
70 g świeżego szpinaku
utarta gałka muszkatołowa
sól
pieprz
20 g pokruszonego sera typu blue


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso rozbić. Szpinak obgotować w małej ilości wody, aby zmiękł. Odcedzić, schłodzić i możliwie jak najlepiej odcisnąć wodę. Szpinak wymieszać z solą, pieprzem gałką muszkatołową. Nałożyć szpinak na mięso, zostawiając z jednego końca około 5 cm bez nadzienia. Posypać szpinak pokruszonym serem. Wołowinę zrolować, obwiązać sznurkiem i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wlać wino i wodę. Piec około 2 godz .. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z brytfanny i przełożyć je na półmisek. Brytfannę położyć na małym ogniu i wlać mieszaninę mąki kukurydzianej z wodą. Ogrzewać mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Wołowinę pokroić na plastry i podawać z sosem

 SMACZNE ZDROWE POLECAM I ZYCZE SMACZNEGO
 

Danusia
Dodany:05-01-2012 16:42

Przepis na “syrop uodparniający”: 30 ząbków czosnku wycisnąć wyciskarką do czosnku lub zetrzeć na tarce, następnie wcisnąć sok z 3 świeżych cytryn i zalać to razem 1 litrem przegotowanej zimnej wody. Tak uzyskany roztwór zakręcamy w słoju, stawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po 2-3 dniach syrop nadaje się do picia. Aby syrop mógł być przez dłuższy czas przechowywany, najlepiej trzymać go w ciemnym naczyniu. Uwaga, pijąc syrop nie odcedzamy miazgi z czosnku. Syrop powinniśmy pić jako lek uodparniający oraz na ból gardła. Podajcie ten syrop waszym znajomym, których dopadła grypa – w znacznym stopniu złagodzi jej objawy.

*******************


Przepis na “naturalny antybiotyk z czosnku”: Do wykonania przepisu potrzebne jest 40 dag czosnku. Pokroić ząbki na pół lub na trzy części w zależności od wielkości ząbka. Czosnek zalać zalewą z kiszonych ogórków; najlepsza zalewa to taka, która nie jest zbyt słona (tzn. 1 łyżka soli na 1 litr wody). Czosnek należy kisić w zakręconym słoju przez 2 tygodnie, następnie przelać sok do małych słoiczków np. po koncentracie pomidorowym. Te słoiczki powinno się przechowywać w chłodnym miejscu, np. lodówce. W trakcie choroby napój ten należy spożywać 3 razy dziennie, co 6 – 8h. Jest bardzo skuteczny nawet przy anginie ropnej. Ponadto ukiszony czosnek rewelacyjnie smakuje.

Danusia
Dodany:05-01-2012 16:52

Domowe sposoby na przeziębienie: wywar z czosnku i cebuli do picia lub prawie wrzący kubek mleka z miodem i masłem. Na kaszel najlepszy jest syrop z czosnku i cebuli, przy katarze ulgę przynosi maść majerankowa, do płukania gardła doskonały jest rumianek. Z powyższego wynika, że jednym ze sposobów na podniesienie odporności są po prostu zioła.

*********************
Moja recepta na dobre samopoczucie to ziołolecznictwo. Należy pić napary z takich kwiatów, roślin i ziół jak: jeżówka purpurowa, dzika róża, lipa, bez czarny.

********************

Walka na wszystkie fronty. Jeśli przeziębienie nas dopiero "łapie", próbuję stosować moczenie nóg w bardzo ciepłej wodzie z dodatkiem soli. Jeśli przeziębienie ostro nas "zwala z nóg", mamy kaszel, gorączkę i ból gardła stosuję walkę na wszystkie fronty, czyli:
  • napój z cytryny, miodu, rozcieńczone wodą
  • napar z rumianku
  • inhalacje z soli
  • syrop cebulowy: pokrojona cała cebula + ok. 1 łyżka miodu, po ok. godzinie wytrąca się sok, naprawdę smaczny - nawet maluch 2,5 letni to przełyka i się nie krzywi
  • maść czosnkowa babci: kilka ząbków czosnku przeciskamy przez wyciskarkę i topimy na smalcu; czekamy aż wystygnie, zastygnie, a potem smarujemy tym klatkę piersiową i plecy; najlepiej na noc, bo pachniemy jak wędzony boczek!




  • Sposób babci: Wieczorem moczyć nogi w gorącej wodzie, następnie natrzeć plecy własnej roboty spirytusem. Po tych zabiegach ubieramy się ciepło, przykrywamy kołdrą i zasypiamy. Rano na pewno poczujemy się zdrowsi. To działa!


  • Ból gardła. Leczenie polega na stosowaniu środków napotnych - najlepiej gorącej herbaty z sokiem malinowym oraz witaminą C. Warto zastosować zioła zalecane przy przeziębieniu oraz płukać gardło herbatą z szałwi lekarskiej czy tymianku lub mieszanką Septosan, a także ssać tabletki wykrztuśne.

    Katar. W początkowym okresie choroby, przy pierwszych objawach skuteczna może być kuracja napotna - gorąca kąpiel (zwłaszcza stóp), picie rozgrzewających ziołowych herbatek. Stosuje się również witaminę C w ilości 1000 mg dziennie, wapń, krople do nosa obkurczające naczynia błony śluzowej. Krople te jednak nie powinny być dłużej stosowane niż przez 7 dni, gdyż używane przewlekle mogą doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej.

    Gorączka. Ważne jest, aby w czasie gorączki pić dużo płynów, gdyż przyspiesza to proces zdrowienia. Warto pić wówczas napar z rumianku lub kwiatu lipy, które mają właściwości zarówno relaksujące, jak i napotne, a ponadto zapewniają dobry sen. Szczególną herbatką na gorączkę jest napój przygotowany według przepisu: jedna łyżeczka od herbaty utartego imbiru, kawałek cynamonu, filiżanka gorącej wody, cytryna i miód. Herbata ta działa napotnie, a ponadto zawiera duże ilości witaminy

    Kuracja wzmacniającą odporność (bardzo łatwa i szybka): 1 łyżeczkę ziaren owsa z łuskami zalać szklanką wrzątku i czekać 10-15 minut, aż się zaparzy. Następnie odcedzić, lekko schłodzić (aby wywar był letni), posłodzić miodem do smaku. Pić kilka razy dziennie po kilka łyczków.

    Kuracja chrzanem (mało smaczna): około 15-20 dekagramów chrzanu dobrze utrzeć i zalać zawartością 1 butelki wina (czerwonego, bądź białego, wedle upodobań). Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni. Co jakiś czas wstrząsać. Następnie przecedzić i odcisnąć przez płótno. Można dosłodzić miodem do smaku. Napój chrzanowy należy pić 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce, pół godziny przed lub po posiłku.

    Przepis na kąpiel dodającą energii: łyżeczka goździków, łyżeczka sproszkowanego imbiru, łyżeczka cynamonu, kilka skórek z pomarańczy oraz 2 łyżeczki listków mięty zalać 2 litrami wrzącej wody i gotować około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odcedzić. Napar wlać do wanny wypełnionej gorącą wodą. Na koniec do kąpieli można dodać kilka łyżek oliwy z oliwek

    Mój przepis na nalewkę wzmacniającą odporność: wino czerwone + aloes + miód + sok z cytryny (1 łyżka tej nalewki 3 razy dziennie).

    Sposób na wzmocnienie odporności zaczerpnięty z medycyny chińskiej: Potrzebna jest 1 duża cytryna, korzeń imbiru i miód. Cytrynę należy sparzyć i w całości (ze skórką) pokroić, imbir zetrzeć na tarce (drobnej) i dodać miodu. Tak przygotowaną mieszankę jeść przez cały dzień.

    Kuracja cytrynowa: Rozpoczynam od wyciśnięcia soku z połówki cytryny i wypicia go na czczo rano. Na drugi dzień wyciskam sok z całej cytryny i znów wypijam go na czczo. Trzeciego dnia z 1,5 cytryny, czwartego z 2 cytryn i tak dochodzę do pięciu. Po piątej cytrynie zmniejszam dawkę o pół cytryny i tak codziennie, aż zejdę do zera. Na tym kończę kurację cytrynową, która poprawia moje samopoczucie.

    Przepis na zimową herbatkę: zaparzam zwykłą, torebkową herbatę, następnie dodaję do niej łyżeczkę Echinacei-ratiopharm w płynie, dolewam soku malinowego (w ilości zależnej od zapotrzebowania na coś słodkiego) i wciskam sok z połówki cytryny. Herbata jest pyszna, rozgrzewa, a jednocześnie wspomaga odporność  organizmu!

    Ruch to podstawa, by wzmocnić organizm. Codziennie rano po przebudzeniu i wieczorem przed snem otwieram okno i wietrzę pomieszczenie. W tym czasie wykonuję mniej męczące ćwiczenia, tj. przysiady, parę ćwiczeń na rozciąganie itp. Co drugi dzień na czczo wypijam szklankę wody z rozpuszczoną w niej łyżeczką miodu i cytryną, sporządzoną wieczorem.

  • Valdis52
    Dodany:05-01-2012 18:25

    Wow!! "Syrop Uodparniający" nazwał bym raczej sposobem na wampira. Tyle czosnku wypędziło by wszystkie w promieniu kilometra. Kiedyś taka "uodporniona" czosnkiem pani wypędziła na najbliższym przystanku połowę autobusu.  Może to i dobre, ale dla otoczenia strasznie uciążliwe.

    Danusia
    Dodany:05-01-2012 20:31

    LĘK PRZESTRZENI I BEZSENNOŚĆ
    Każdy cierpiący na lęk przestrzeni ma bardzo duży niedobór fosforu i dlatego powinien jeść dużo sałatek z bulw selera, szparagi, a także dużo truskawek i poziomek. Poziomki leśne mają więcej fosforu niż ogrodowe. Oto przepis na surówkę z selera: utrzeć bulwę, dodać trochę soku z cytryny lub ew. trochę octu winnego, oliwa i trochę cukru. Kneipp mawiał, że gdzie jest ocet, tam musi być też cukier. Jeżeli komuś lepiej smakują selery gotowane, to musi też wypić wywar i to dotyczy także szparagów.
    BEZSENNOŚĆ
    Wieczorem pije się jedną lub więcej filiżanek herbaty z obierzyn z jabłek. Herbata może być zimna lub ciepła, jest wprost eliksirem życia dla nerwów i bardzo je wzmacnia.
    Gdyby w każdym domu pito taką herbatę, to nie byłoby kłótni rodzinnych, ani sąsiedzkich. Oto herbata : skórki z jabłek gotuje się 3-6 minut. Jeśli ktoś lubi słodki napój, to może tę herbatę gotować z dodatkiem brązowego cukru. Warto suszyć obierzyny z jabłek, bo nawet dziesięcioletnie zachowują te same wartości, co świeże, nigdy całkowicie nie wysychają, zawsze są trochę wilgotne i nie czernieją. Ta herbata jest bardzo przydatna także przy schorzeniach nerwowych i psychicznych.
    BRONCHIT I ANGINA  Gdy wątroba i woreczek żółciowy są w porządku, to bronchit można wyleczyć szybko przy pomocy herbaty cebulowej.
    Bierze się dwie cebule, kroi drobno razem z łupiną i gotuje w jednym litrze wody, dodając 100 gramów brązowego cukru, przez 10-15 minut. Pić małymi łykami. Poza tą herbatą dobrze jest pić jeszcze herbatę z babki lancetowatej lub ew. szerokolistnej, mchu islandzkiego lub innych, gotowych mieszanek płucnych, jak np. Pektosan, Pulmosan i in. oraz Meum-mutellina. Z tych ww. ziół nie wszystkie muszą być zawarte w herbacie, ale wszystkie zostawia się pod przykryciem na 10 minut do naciągnięcia.
    ANGINA
    Przeciw anginie: płukanie gardła herbatą szałwiową na przemian z herbatą z hiedrzeńca wielkiego. Bardzo ważny jest sposób płukania gardła: pierwszą łyżką herbaty - popłukać i wypluć, z drugą postąpić tak samo, a herbatę z trzeciej łyżki po płukaniu połknąć. W tym wypadku herbaty szałwiowej się nie gotuje, lecz tylko zalewa wrzątkiem na 10 minut do naciągnięcia i odcedza. Natomiast herbatę z biedrzeńca wielkiego gotuje się przez 3 minuty (1 pełna łyżeczka na 1/4 litra wody). Przy ciężkiej, ropiejącej anginie z wysoką gorączką (streptokoki), powinno się w obawie przed następstwami pójść do lekarza.
    Najskuteczniejsze są okłady z ziemniaków dookoła szyi. Gotuje się w łupinach 3 ziemniaki wielkości kurzego jaja w małej ilości wody aż będą miękkie. Potem kładzie się je na chustkę, owija i miażdży. Następnie rozkłada się tę miazgę wzdłuż chustki i tak gorące? Jak tylko można wytrzymać, owija się dookoła szyi, na to nawija się wełniany szal, nakłada wełnianą czapkę, kładzie się chorego do łóżka na plecach (!) i bardzo dobrze okryta. Jest bardzo ważne, aby ramiona i ręce były pod przykryciem. Ten ziemniaczany opatrunek pozostawia się na 1-2 godziny, a gdy chory zaśnie, to do przebudzenia.

     

     

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 17:54

    Czarne jagody są jednym z najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak najwięcej! Świetnie smakują świeże, posypane cukrem lub z dodatkiem mleka Dlaczego warto jeść jagody? Owoce te bogate są w witaminy i zawierają naturalne związki mineralne, niezbędne  do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych - w tym błonnika, działają jak naturalny antybiotyk. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, usuwają z organizmu toksyny. Dlatego świeże jagody są świetnym lekarstwem na zaparcia. Ponadto owoce te są źródłem cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie niebezpiecznych dla naszego zdrowia wolnych rodników, będących produktem ubocznym przemiany materii. Obniżają poziom „złego” cholesterolu i wzmacniają naczynia włosowate oka. W związku z czym szczególnie polecane są osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem. Nie traćmy czasu, ruszajmy do lasu Czarne jagody, zwane również czernicami, występują najczęściej w lasach iglastych, w miejscach dobrze nasłonecznionych i na terenach podmokłych. Sezon na nie przypada na najcieplejsze miesiące letnie - lipiec i sierpień. Nie traćmy zatem czasu i ruszajmy do lasu. W końcu podobno najlepiej smakują własnoręcznie zerwane z krzaka. Idąc na jagody pamiętajmy jednak, aby wybierać miejsca oddalone od ruchliwych dróg, zbierać tylko dojrzałe owoce, najlepiej do płaskiego koszyka, ponieważ w słoiku mogą się rozgnieść. Po powrocie do domu, koniecznie umyjmy owoce za pomocą sita i osuszmy. Jagody na różne sposoby Najprostsza przekąska z jagód to posypanie ich cukrem. W drugiej wersji, możemy po dodaniu do nich cukru zalać je mlekiem, a następnie rozgnieść widelcem. Możemy także przygotować kaszę mannę z jagodami. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka mleka
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    2 łyżki trzcinowego cukru
    1/2 laski wanilii
    3 łyżki kaszy manny
    masło do posmarowania foremek
    200 g jagód
      Sposób przygotowania: Do mleka wrzucam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypuję kaszę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając. Dolewam śmietankę i gotuję kolejne 5 minut. Wyjmuję laskę wanilii i dodaję trzcinowy cukier. Kaszkę przelewam do foremek posmarowanych masłem  i odstawiam do lodówki na 20 minut. Jagody posypuję trzcinowym cukrem  i nakładam na porcje kaszki.
     

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 18:39

    WARZYWA
    Ludzie rezygnują z mięsa z różnych powodów. Najczęściej chodzi o własne zdrowie, ale wśród powodów wymieniane są także względy ideologiczne. Wegetarianizm to wciąż moda, ale z roku na rok bardziej świadoma. Jeszcze kilka lat temu chwalenie się swoim wegetarianizmem w towarzystwie budziło zainteresowanie. Dziś taka deklaracja przeszłaby pewnie mimo uszu, a gospodarz podałby tacę z sałatkami. Wegetarianizm przestał być egzotyczny i nie budzi już sensacji. Jednak wielu ludzi zastanawia się wciąż co tak naprawdę daje niejedzenie mięsa i jakie ma skutki. Warto więc przeanalizować powody dla których wegetarianie zrezygnowali z kotletów i wędlin. 1) Zdrowie Choroby serca zbierają śmiertelne żniwo na całym świecie. Większości z nich można uniknąć stosując dietę ułożoną na bazie roślin. Warzywne królestwo jest twoim sprzymierzeńcem w dążeniu do lepszego zdrowia. Warzywa dostarczają niezbędnych składników i są wolne od niezdrowych tłuszczów. Wegetarianie podpierają się dodatkowo twierdzeniem, że nadmierna ilość spożywanego mięsa osłabia nasz system obronny, prowadzi do chorób tarczycy, nadciśnienia, nadpobudliwości nerwowej. 2) Długowieczność Spójrzmy prawdzie w oczy - w przypadku niektórych chorób lekarze zalecają ograniczenie lub nawet całkowitą rezygnację ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie bez powodu. Zdrowe odżywianie wymaga roślin. Mięsa już niekoniecznie. 3) Jasność umysłu Warzywa są źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, zarówno węglowodanów złożonych jak i aminokwasów (białek). Wszystkie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 18:49

    MLEKO



    Dwie szklanki mleka lub 30 g żółtego sera wystarczą, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Mimo że zalety nabiału można wręcz mnożyć, Polacy nadal niezbyt często sięgają po produkty mleczne Podczas gdy statystyczny mieszkaniec Europy spożywa średnio 400-500 l mleka rocznie, w naszym kraju wskaźnik ten nie przekracza 180 l na osobę. Z badań wynika, że taka ilość nabiału nie wystarcza, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń. Specjaliści podkreślają, że coraz bardziej popularne suplementy, nie mogą zastąpić dobrze zbilansowanej diety. Wapń - sprzymierzeniec zdrowia Wapń to pierwiastek odgrywający niezwykle istotną rolę w naszym organizmie. To on wpływa na skurcze mięśni , dzięki którym prawidłowo funkcjonują nie tylko nasze nogi i ręce, lecz także serce czy płuca. Dobroczynne właściwości tego pierwiastka można mnożyć: wspomaga układ nerwowy, krwionośny, rozrodczy, a przede wszystkim warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego. Wspólnie z witaminą D jest naszym orężem w przeciwdziałaniu i walce z osteoporozą. Plastrowana moc Wbrew obiegowej opinii, jednym z najbogatszych źródeł bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia jest nie twaróg, lecz żółty ser. Zawartość tego dobroczynnego pierwiastka w serach dojrzewających nawet 10-krotnie przekracza jego ilość w twarogu. Już 4 plasterki żółtego sera zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Dlaczego tak łatwo trawimy wapń z serów? Otóż 2/3 tego pierwiastka związane jest z jednym z białek - kazeiną. Ze względu na proces dojrzewania, podczas którego proteiny zawarte w serze ulegają częściowemu rozkładowi, organizm nie ma problemu z jego strawieniem, a co za tym idzie - z wchłonięciem połączonego z białkami wapnia. Z tego względu jedzenie serów żółtych to doskonały sposób na uzupełnienie diety w te cenne składniki. Co ważne, polskie sery żółte zawierają stosunkowo niewielką ilość soli. Podczas gdy norma europejska wynosi 2,5 proc., zawartość tego związku w rodzimych serach nie przekracza 1,5 proc. Nie taki nabiał straszny, jak go malują Coraz częściej można spotkać się z negatywną opinią na temat mleka i jego przetworów. Specjaliści do spraw żywienia podkreślają jednak, że nie ma żadnych naukowych dowodów potwierdzających te rewelacje. Podczas debaty "Mleko - za czy przeciw?", zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka, obalono między innymi teorię mówiącą o tym, że organizm człowieka z upływem lat coraz słabiej trawi nabiał. Wyolbrzymiana jest także kwestia - alergia na białko mleka krowiego dotyczy zaledwie 0,6 proc. osób i przemija wraz z wiekiem. Niedostateczna ilość produktów nabiałowych w diecie może pociągnąć za sobą szereg konsekwencji zdrowotnych, takich jak np. otyłość, osteoporoza czy choroby układu krwionośnego. Właściwe odżywianie jest podstawą zdrowego trybu życia. W połączeniu z ruchem i odpowiednią ilością snu pomoże nam długo utrzymać dobrą formę.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 18:53

  • Biała herbata - eliksir młodości
  • Dobroczynny wpływ białej herbaty na organizm potwierdziło wiele badań naukowych, wykazując jej działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a przede wszystkim podnoszące odporność człowieka. Białą herbatę otrzymuje się z delikatnych, nierozwiniętych pączków, które zbiera się wczesną wiosną. W tym stadium listki pokryte są delikatnymi, białymi włoskami. Stąd też pochodzi nazwa tego gatunku herbaty. W procesie obróbki młode listki nie poddawane są fermentacji, dzięki czemu zachowują swoje właściwości. Biała herbata zawiera więcej teiny, niż pozostałe gatunki herbat, a więc jej działanie jest bardziej pobudzające i orzeźwiające. Jest napojem dużo zdrowszym od kawy, a do tego wykazuje bardzo podobne działanie. Wszyscy pracujący umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację. Osoby zestresowane powinny spożywać duże ilości tej herbaty, gdyż zapobiega stresowi i rozluźnia mięśni e. Biała herbata to kopalnia witaminy C, niezbędnej w profilaktyce przeziębień. Badania dowodzą, że ta odmiana herbaty ma najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, a więc przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych. Tak więc osoby genetycznie obciążone chorobami nowotworowymi powinny spożywać duże ilości tego napoju. Napar z białej herbaty wzmacnia również układ odpornościowy. Pijąc regularnie białą herbatę zmniejszymy  ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego. Biała herbata to doskonały środek dla wszystkich tych, którzy obawiają się przedwczesnego starzenia się. Nie bez przyczyny określa się ją mianem „eliksiru młodości”. Herbata ta posiada duże właściwości przeciwdziałania powstawaniu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za proces starzenia. Dlatego też ten gatunek herbaty znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Koi podrażnienia i nawilża, tak więc preparaty z białej herbaty są doskonałe jeśli przesadzimy ze słońcem. Kosmetyki z ekstraktem z białej herbaty zapobiegają powstawaniu zmarszczek i dodają skórze blasku i witalności. Warto dodać, że biała herbata, podobnie jak zielona, wspomaga odchudzanie. Zmielone listki białej herbaty wzmacniają cebulki włosów, zapobiegając ich wypadaniu, a także chronią przed łupieżem. Napar z herbaty zmieszany z henną, nadaje włosom złocistą barwę. Sekret białej herbaty tkwi w jej smaku, dlatego też należy ją odpowiednio podawać. Do zaparzenia herbaty należy używać miękkiej wody. Napar zaś powinno podawać się w porcelanowych filiżankach. Kluczem do otrzymania wysokiej jakości naparu jest zagotowanie wody do „białego wrzenia”, czyli momentu, w którym ilość pęcherzyków gwałtownie wzrasta, a powierzchnia wody ulega zmętnieniu (ok. 70°C). Taka woda jest bogata w tlen i w pełni wydobywa walory smakowe herbaty. Czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut. Tę wspaniałą herbatę można parzyć nawet trzykrotnie i za każdym razem zachowa swój aksamitny smak. Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest dość wysoki.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 19:00


    DIETETYCZNE PRZEPISY DOBRE DLA SERCA

    Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystąpienia choroby układu krążenia są: zła dieta,  niska aktywność fizyczna, nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, palenie papierosów oraz siedzący i stresujący tryb życia
    dieta dla sercaWłaściwie dobrana i skomponowana dieta jest bardzo ważnym elementem profilaktyki i leczenia osób dotkniętych chorobami układu sercowo – naczyniowego,  ma silne działanie kardioprotekcyjne i w widoczny sposób poprawia kondycję zdrowotną. Prezentujemy Wam propozycje dań dietetycznych, które są doskonałym wyborem na obiad lub większa kolację a także brunch (zwłaszcza w weekend). Pełnoziarniste tortille (2 szt.) posmarowane masą fasolową (odsączone ½ puszki czerwonej fasoli zmiksowane lub ugniecione z posiekanym ząbkiem czosnku lub ziołowym pieprzem, łyżką dowolnych świeżych ziół i łyżką oleju lnianego) odgrzane na ciepło w mikrofali z sałatką z garści rukoli, czerwonej papryki, kiszonego ogórka skropionych oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub jabłkowym, podane z łyżką pestek dyni, herbata z dzikiej róży.  To zestawienie charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka roślinnego, żelaza, potasu, selenu oraz kwasu foliowego. Zawiera również witaminę C, cynk, witaminy z grupy B, kwercetynę, aminokwasy siarkowe i polifenole. Potrawka z duszonej na patelni piersi z kurczaka z mango i warzywami (porcja na około 2 osoby) - pierś pokrojona na małe kawałki, podduszona na łyżce oleju z pestek winogron lub patelni spryskanej oliwą z ząbkiem czosnku i kawałkiem świeżego imbiru, po ok. 5 minutach dodana pokrojona czerwona cebula i zielona papryka, po kolejnych 5 (gdy mięso jest już usmażone a cebula szklista) pokrojone mango (1-2 owoce zależnie od gustu). Mango powinno rozpaść się tworząc sos, można dodać parę łyżek wody lub jogurtu naturalnego albo soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Podajemy z dużą garścią kiełków słonecznika, brązowym ryżem (około 2/3 szklanki lub ½ torebki ugotowanego) oraz zieloną herbatą z plasterkiem cytryny. To zestawienie charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka, witaminy C oraz beta-karotenu, błonnika i izoflawonów, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz potasu. Pesto z bobu lub zielonego groszku (zmiksowana w blenderze połowa opakowania obranego ze skórki i ugotowanego w lekko osolonej wodzie lub na parze mrożonego bobu (przez ok. 8-9 minut), dwie łyżki podprażonych na patelni bez tłuszczu pestek słonecznika, pokrojone 2 ząbki czosnku oraz 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia ze szczyptą soli – jeśli pesto nie ma konsystencji sosu należy dodać trochę wywaru z gotowania bobu a nie więcej oliwy. Wywar ten stanowi też świetną bazę na zupę warzywną ze szklanką makaronu typu włoskiego ugotowanego al-dente, najlepiej razowego lub z dodatkiem mąki gryczanej, podaną z sałatką ze świeżego ogórka, żółtej papryki, liści cykorii i czerwonej cebuli, herbata z dzikiej róży lub świeżo wyciskany sok albo jednodniowy sok pomarańczowy.
    To zestawienie charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka roślinnego, izoflawonów strączkowych, flawonoidów, błonnika w tym inuliny i oligofruktozosacharydów, potasu, magnezu i manganu, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy C. Gotowany na parze pstrąg z zielonymi szparagami, świeżą kalarepą, fasolką szparagową lub mrożonym zielonym groszkiem (filet z ryby obłożony warzywami), polany oliwą cytrynową, posypany prażonym sezamem i posiekaną świeżą kolendrą lub melisą podany z brązowym ryżem (około ½ torebki lub 2/3 szklanki ugotowanego), oprószony białym pieprzem i sokiem z cytryny, zielona herbata z plasterkiem pomarańczy. Ten posiłek jest bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i jednonienasycone, żelazo i błonnik, cynk i jod oraz kwas foliowy, betakaroten i flawonoidy w tym katechiny. Sałatka z plastrów dojrzałej papai, 5 szt. paluszków krabowych surimi oraz świeżej czerwonej papryki i garść sałaty typu Rosso lub roszpunki, skropionych sokiem z cytryny wymieszanym z łyżeczką miodu oraz posypanej prażonymi pestkami dyni, z kromką chleba razowego, herbata jaśminowa lub biała.  Ten posiłek jest bogaty w błonnik, beta-karoten, pełnowartościowe białko, jod oraz potas, kwercetynę i flawonoidy oraz katechiny, cynk, potas, witaminę C i kwas foliowy.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 19:05


    DIETA , KTORA OCZYSCI ORGANIZM


    Zima to czas, kiedy chętniej sięgamy po tłuste jedzenie, a do tego nasza aktywność fizyczna ograniczona jest do minimum. Nic dziwnego, że pojawiają się niechciane kilogramy. Aby wiosną cieszyć się zgrabną sylwetką, musisz zacząć się ruszać, a swoją dietę wzbogacić w produkty, które przyspieszą Twój metabolizm. W swoim wiosennym menu powinnaś zjadać:
    • 250 g pełnoziarnistych produktów zbożowych,
    • 500–600 g warzyw,
    • do 300 g owoców,
    • 200–250 g ryb,
    • ok. 300 g nabiału.
    Dzięki temu dzienna racja pokarmowa dostarcza 1200-1400 kalorii. Dzięki dużej zawartości błonnika, praca jelit zostaje uregulowana, a uczucie głodu zahamowane. Spożywanie produktów o niskiej kaloryczności spowoduje spadek masy ciała. Na wiosnę powinniśmy urozmaicić swoje menu, aby pozbyć się z organizmu toksyn. Przede wszystkim należy wprowadzić do Twojej diety więcej: fasoli, brązowego ryżu, warzyw, owoców, otrębów, owsa oraz  kurczaka i indyka. Swój dzień rozpocznij od wypicia szklanki wody mineralnej, dodając do niej łyżeczkę octu jabłkowego. Dzięki temu pobudzisz swoje jelita do pracy. Następnym krokiem jest przygotowanie zdrowego śniadania. Na kilka dni zrezygnuj z wołowiny, wieprzowiny, a także z mięsa drobiowego. 1-2 razy dziennie powinnaś wypić koktajl warzywny lub owocowy. Niezbędnym elementem w oczyszczaniu organizmu jest picie wody mineralnej. Jeśli Twoja dieta jest bogata w błonnik pokarmowy musisz pamiętać o nawadnianiu organizmu. Ilość płynów możesz częściowo uzupełniać herbatkami owocowymi, naparami ziołowymi lub świeżo wyciśniętymi sokami z warzyw i owoców. Oczyszczając organizm unikaj napojów bogatych w kofeinę, czyli kawa, czarna herbata, energy drinki, napoje typu cola. Kofeina w dużych dawkach prowadzi do bezsenności, nasilenia stanu niepokoju. Z menu wyeliminuj także cukier i słodycze. To jedynie puste kalorie, po których spożyciu odczuwa się nadal głód. Unikaj także alkoholu, który obciąża wątrobę. Stosując dietę oczyszczającą musisz dbać o ten organ, który usuwa toksyny z organizmu. Jeżeli dietę oczyszczającą chcesz stosom dłużej, powinnaś wzbogacić ją w białko. Swoje menu wzbogać jajkami i chudym mięsem (najlepszy będzie drób), a także w rośliny strączkowe.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 19:16

    RZEZUCHA - DLA ZDROWIA


    Kiełki rzeżuchy są nie tylko smaczne, ale również i bardzo zdrowe. Każdy przestrzegający zasad właściwego odżywiania powinien włączyć rzeżuchę do swojego codziennego menu. Jej kiełki zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, są również źródłem składników mineralnych – siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu oraz jodu. Walory lecznicze rzeżuchy doceniono wiele lat temu. Medycyna ludowa wykorzystywała ją jako lek na pasożyty jelit, a także owrzodzenia skóry. Korzystano z niej również w celu pobudzenia trawienia i apetytu. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, powinny spożywać kiełki rzeżuchy, gdyż jest ona bogata w jod. Również chorzy na cukrzycę, osoby borykające się z trądzikiem czy nietolerujące glukozy, powinny po nią sięgać. Ze względu na działanie moczopędnie jedzenie kiełków rzeżuchy jest także wskazane przy chorobach nerek. Rzeżucha zawiera duże ilości siarki, która odgrywa ważną rolę w budowaniu struktury włosa. Pamiętajmy jednak, że spożywanie rzeżuchy w nadmiernej ilości może powodować stan zapalny pęcherza. Jeśli chcemy zachować zdrowy umiar, powinniśmy się zadowolić kilkoma łyżeczkami rzeżuchy na dobę. Kiełki rzeżuchy mają charakterystyczny pikantny i ostry smak. Dzięki niemu może być dodawana do wielu potraw. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem, pomidorami i innymi ziołami. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa (zwłaszcza cielęciny i drobiu). Każdy z wielbicieli rzeżuchy może spróbować przygotować własne masełko rzeżuchowe. Wystarczy zmiksować 50 g masła z 2-3 łyżkami kiełków rzeżuchy oraz szczyptą soli i mamy gotowe aromatyczne smarowidło do kanapek. Rzeżuchę zwyczajowo sieje się w marcu i kwietniu. Jednak z powodzeniem możemy ją hodować na naszym parapecie przez cały rok. Aby cieszyć się niezwykłym smakiem rzeżuchy wystarczy szklane naczynie, które wykładamy dobrze nawilżoną ligniną lub gazą. Naczynie wypełniamy nasionami rzeżuchy, następnie przykrywamy cienką folią i pozostawiamy w ciepłym, jasnym miejscu. Po dwóch dniach, gdy nasiona skiełkują, zdejmujemy folię i pozostawiamy je na kolejne 5-6 dni. Po tym czasie nasze kiełki są gotowe do spożycia. Przez cały czas hodowli należy dbać, by podłoże, na którym rośnie nasza rzeżucha było wilgotne.



    Danusia
    Dodany:06-01-2012 22:42

    TRAN DOBRY NA WSZYSTKO


    Co to takiego?   Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Posiada charakterystyczną woń i smak. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. W latach 60. i 70. XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był obligatoryjnie podawany dzieciom w przedszkolach. Celem było uzupełnienie ubogiej w latach powojennych diety najmłodszych. Dzisiaj stosuje się go jako suplement diety bądź środek leczniczy w postaci żelatynowych kapsułek, co ułatwia jego spożycie.

    Lista zalet
    Tran stosowany jest jako suplement diety w awitaminozach A i D a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek - w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej. Jak również  zbawienny w porze jesiennej, gdy odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3. To właśnie one mają pomagają  przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych. Są więc niezbędne przy schorzeniach kardiologicznych. Oczywiście kwasy omega-3 znajdują się nie tylko w tranie - w naturze  bogatą zawartość kwasu , można oczywiście znaleźć w rybach, np. w sardynkach czy łososiach. Jednak wiedza, że „ryba wpływa na wszystko"  „nie wpływa na wzrost ich spożycia”. Tran ma zbawiennie działanie nie  tylko na  układ  sercowo-naczyniowy, lecz  pomaga również w problemach z nadwagą i cholesterolem.

    Najlepszym przykładem skuteczności tranowo - rybnej diety są Eskimosi. Badania przeprowadzone wśród nich dowiodły, że mimo jedzenia ogromnych ilości tłuszczów zwierzęcych i prawie żadnych warzyw czy owoców Eskimosi nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca - właśnie dzięki tranowi. Co więcej, obniża on także poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także zapobiega osteoporozie.

    Nadal jest on niezastąpionym lekiem dla dzieci. Brytyjscy naukowcy udowodnili, że tran  podawany dzieciom - trzy razy dziennie po jednej kapsułce - znacznie poprawia ich zdolności umysłowe, koncentrację, a nawet uwaga: zachowanie! Dzieci, którym podawano tran, już po trzech miesiącach nie tylko zaczęły dostawać znacznie lepsze stopnie, ale i stały się grzeczniejsze w domu i szkole!

    Czasy zmuszania się do tolerancji tłusto-rybnego smaku pod postacią płynu już minęły a tran jako suplement diety występuje także w postaci tabletek, co zdecydowanie ułatwia wszystkim niechętnym tranowi odpowiednią i systematyczną pielęgnację organizmu od wewnątrz.  

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 22:44

    RODZAJE WĘGLOWODANÓW Węglowodany, występujące w pożywieniu człowieka, z punktu widzenia chemicznego można podzielić na cukry proste i złożone. Do cukrów prostych, zwanych także jednocukrowcami lub monosacharydami, zaliczamy: glukozę, fruktozę oraz galaktozę. Oprócz cukrów prostych w żywności występują dwucukry, zwane oligosacharydami, zbudowane z dwóch cząsteczek cukrów prostych. Do nich należy powszechnie spożywana sacharoza (zwana potocznie cukrem), czyli cukier buraczany lub trzcinowy. Drugim dość często spożywanym dwucukrem jest laktoza, czyli cukier mleczny. Do cukrów złożonych, czyli wielocukrów zwanych polisacharydami, należy skrobia, występująca w dużych ilościach w produktach roślinnych jako substancja zapasowa (np. w ziemniakach i produktach zbożowych, a także warzywach okopowych i owocach), oraz glikogen, znajdujący się w niewielkich ilościach w tkankach zwierzęcych. Do wielocukrów zaliczany jest również błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym. ZNACZENIE DLA ORGANIZMU Węglowodany są niezbędnym składnikiem pożywienia. Są one potrzebne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. W przypadku braku lub niedostatecznej ilości w pożywieniu węglowodanów, dochodzi do nieprawidłowego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych zakwaszających ustrój. Dlatego mówi się, że "tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów". Z punktu widzenia fizjologii żywienia najkorzystniejszą formą węglowodanów są węglowodany złożone, a szczególnie skrobia, występująca w pełnych zbożach (np. mące razowej, w brązowym ryżu), grochu, fasoli i soczewicy oraz w ziemniakach. Węglowodany w postaci skrobi są niezbędnym składnikiem pożywienia, a stopniowo trawione i wchłaniane są konieczne również do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w organizmie. Spożywanie cukrów złożonych nie niesie więc niebezpieczeństwa wynikającego z nadmiernego wydzielania insuliny. Cukier we krwi będzie się utrzymywał na równym poziomie i nie będzie zamieniany na tłuszcz, dzięki temu nie obserwuje się tycia od węglowodanów złożonych. Można je jeść wszystkie z pełną świadomością, że odżywią nas dobrze i zapewnią nam energię uwalnianą w sposób kontrolowany i stopniowy oraz korzystnie wpłyną na ogólne samopoczucie. ZALECANA DAWKA DZIENNA W żywieniu ludzi zdrowych z węglowodanów powinno pochodzić 50-70% całkowitej energii dziennej racji pokarmowej.  

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 22:52

    SMACZNA DIETA  DLA MOCNYCH  KOSCI

    Odpowiednio zbilansowana dieta, to najskuteczniejsza broń w walce o mocne, zdrowe kości. Naszym sprzymierzeńcem w zapobieganiu osteoporozie jest zarówno spożywanie produktów bogatych w pełnowartościowe białko i wapń jak i unikanie szkodliwych pokarmów oraz używek Od momentu narodzin do mniej więcej trzydziestego roku życia nasze kości rosną na długość i grubość, nasączając się wapniem, ich najważniejszym zaraz po białku składnikiem. Jeśli w tym czasie nie pijemy mleka i stosujemy nieprzemyślane diety albo głodówki, nasza masa kostna jest bardzo słaba i mamy już pierwsze zadatki na osteoporozę. Dlatego, jak mówi dr Kraft z Kliniki Leczenia Chorób Kręgosłupa Vertebralia - o wysoki poziom wapnia w diecie trzeba dbać szczególnie przed trzydziestką, bo to on buduje masę kości i nadaje im wytrzymałość. Wapń zawarty jest głównie w mleku i jego przetworach, a także w niektórych produktach rybnych. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne, gdzie występuje on w optymalnym połączeniu z fosforem, ułatwiającym jego wchłanianie. Obecnie jednak mleko coraz częściej staje się przyczyną wzdęć i biegunek wywołanych nietolerancją laktozy, z czym można sobie poradzić, pijąc mleko kozie, kefiry oraz jogurty. W spożywaniu produktów nabiałowych zachowajmy zdrowy umiar, wybierając niewielkie porcje na jednorazowy posiłek, co skutecznie uchroni nas przed wzdęciami. Zapytaliśmy także naszego eksperta – Dr Krafta, o produkty i używki, których powinniśmy się wystrzegać. Należy unikać głównie:
    • Tłustego nabiału – wapń będzie wolniej redukowany jeśli w codziennej diecie zachowamy właściwe proporcje między wapniem a fosforem (1:1). Wybierajmy nabiał o zawartości 1,5– 2 proc. tłuszczu. Nie zaleca się również spożywania produktów odtłuszczonych, ponieważ nie zawierają witaminy D, która ułatwia wchłanianie wapnia.
    • Sodu – gdy dużo solimy, cierpi nie tylko nasze serce, ale też kości, ponieważ sód „wypędza” z organizmu wapń.
    • Kofeiny – zwiększa ona utratę wapnia, a to osłabia kości. Dziennie możesz sobie pozwolić na 2 filiżanki kawy. Jeżeli wypijasz więcej, dla dobra kości wypij też 3 szklanki mleka.
    • Nadmiaru białka–szkodzi kościom, ponieważ przyśpiesza wytwarzanie i wydalanie moczu, a wraz z nim tracimy duże ilości wapnia. Jednak nie przesadzajmy – bogate w białko mięso, drób, ryby, groch czy fasola dostarczają też wielu innych składników odżywczych. Dla zdrowia kości wystarczą dziennie 2–3 porcje białka (kawałek ryby, kanapka z wędliną). Nie rezygnujmy jednak z bogatego w białko nabiału.
    • Zup w proszku – szkodzą one kościom, ponieważ zawarty w nich fosfor znacznie zmniejsza stężenie witaminy D w organizmie.
    • Alkoholu – upośledza on przemianę witaminy D, co prowadzi do zmniejszenia wchłaniania wapnia z jelit oraz do nadmiernego wydalania go z moczem. Alkohol źle wpływa również na komórki tworzące kości.
    • Papierosów – ograniczają one działanie estrogenów, tym samym pobudzając procesy kościogubne. Poza tym, zawarty w dymie papierosowym kadm osłabia strukturę kości.
       
    Na co dzień pamiętajmy również o spacerach na świeżym powietrzu, gdyż przyswajalność dobroczynnego dla kości wapnia zwiększa witamina D zawarta w promieniach słonecznych. Wystarczy zaledwie piętnastominutowy spacer w słoneczny dzień, aby wytworzyła się jej niezbędna ilość. Warto również sięgać po produkty dostarczające witaminę D, do których należą głównie ryby morskie, takie jak śledź, pikling czy węgorz. Dobrze dobrana i zbilansowana dieta to pierwszy krok do długiego i zdrowego życia. Dlatego zadbajmy o to, co mamy w swojej lodówce i niech aktywny i stresujący tryb życia nie będzie tutaj wymówką.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 23:00

    DUZE SNIADANIE NIE POMAGA SCHUDNAC


    Do tej pory eksperci byli zgodni – na śniadanie można zjeść więcej niż na inne posiłki. Według najnowszych doniesień okazuje się, że duże śniadanie nie są strażnikami szczupłej sylwetki Niezależnie od tego czy zjemy małe czy duże śniadanie liczba kalorii przyswajanych podczas pozostałych posiłków w ciągu dnia nie zmienia się. Dr Volker Schusdziarra z Else-Kroner-Fresenius Center of Nutritional Medicine (Niemcy) przebadał ponad 300 osób, które codziennie zapisywały, co jadły. Część uczestników spożywała duże śniadanie, część małe, a jeszcze inni w ogóle nie spożywali tego posiłku. Wyniki badań pokazały, że niezależnie od tego czy ktoś jadł małe czy duże śniadanie, nie zmieniał liczby kalorii spożywanych na obiad i kolację. Oznacza to, że osoby jedzące duże śniadanie – o 400 kalorii większe od małego, spożywają w ciągu dnia o 400 kalorii więcej. Korzyścią, jaka wynikała z dużego pierwszego posiłku, było pominięcie przekąski, często zwanej drugim śniadaniem. Jednak nie niwelowało to dodatkowych kalorii dostarczonych wraz z pierwszym posiłkiem. Wyniki wcześniejszych badań sugerowały, że zjedzenie obfitego śniadania, pomoże zredukować liczbę zjadanych kalorii w ciągu dnia. Jednak niemieccy naukowcy są zdania, że to przekonanie wynikało z błędnej interpretacji wyników. Osoby, które jadły mało w ciągu dnia, zjadały faktycznie duże śniadanie, ale duże w porównaniu z resztą posiłków, a nie w porównaniu ze śniadaniami innych osób. Nie ma łatwego sposobu na odchudzanie. Jedząc duże śniadanie musimy pamiętać o tym, że w ciągu dnia powinniśmy zjeść mniejsze porcje na pozostałe posiłki. Jedyną skuteczną metodą zrzucenia zbędnych kilogramów jest zmniejszenie liczby zjadanych kalorii, ograniczenie ilości tłuszczy nasyconych i węglowodanów w diecie oraz jedzenie owoców i warzyw 5 razy dziennie.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 23:22

    NALESNIKI AMERYKANSKIE


    fot. Mariusz Robak/ Naleśniki amerykańskie fot. Mariusz Robak/ Naleśniki amerykańskie Tym się różnią od tych naszych, że są bardzo puszyste i grubsze. Doskonałe z owocami sezonowymi!   Musicie mieć:   3 jajka ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia trochę więcej niż ½ szklanki mleka szczyptę soli jogurt naturalny   Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po czym zmiksować składniki na gładkie ciasto. Gotowe? Możecie się zająć białkami. Trzeba je ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Rozgrzać patelnię teflonową i wlewać porcje ciasta wielkości naszych placków z jabłkami. Kiedy brzegi ciasta będą złote, można nałożyć na nie, co tylko się chce — na przykład maliny albo jagody. Mogą to być kawałki jabłka, gruszki czy ananasa. Potem należy przewrócić placek na drugi bok i też go zrumienić. Placek na talerz, jogurt naturalny jako dodatek, i już! Pyszne!

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 23:28

    fot. Mariusz Robak/ Śledź w oleju z przyprawami Śledź w oleju z przyprawami Musicie mieć:   śledzie solone lub gotowe matiasy w oleju (2 opakowania lub 5–6 śledzi) mleko 4 cebule (dwie mogą być czerwone) olej rzepakowy rodzynki goździki zioła prowansalskie curry   Śledzie wypatroszyć, obrać ze skóry i usunąć pęsetą jak najwięcej ości. (W przypadku korzystania ze śledzi matiasów należy odlać olej znajdujący się w opakowaniu i pokroić śledzie w dzwonka). Tak przygotowane śledzie wypłukać i moczyć w wodzie przez mniej więcej godzinę, 2 razy zmieniając wodę. Następnie moczyć ryby przez 20 minut w mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w dzwonka. Naszykować słoik i ułożyć na dnie warstwę śledzi, po czym przykryć warstwą pokrojonej w talarki cebuli czerwonej i posypać rodzynkami, dodając 2–3 goździki. Układać naprzemiennie warstwę śledzi i warstwę cebuli z przyprawami. Na końcu zalać wszystko olejem rzepakowym. Taki jest do śledzi najlepszy. W drugim słoiku ułożyć warstwę śledzi, warstwę białej cebuli (jeśli przeszkadza wam jej wyrazisty smak, należy ją sparzyć na durszlaku wrzątkiem) i każdą warstwę posypać mielonym curry i szczyptą ziół prowansalskich. Jeśli nie tolerujecie oleju rzepakowego albo jeśli nie potraficie się obejść bez oliwy z oliwek, proszę bardzo, możecie jej użyć. Zalać wszystko olejem lub oliwą, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. Smaki muszą się przegryźć, przyprawy wydobyć swoje bogactwa. Dlatego śledzie będą najlepsze następnego dnia. Przyrządzam w ten sam sposób śledzie z miodem i cynamonem oraz z papryczką chilli i bazylią.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 23:31

    CIASTO POMARANCZOWE


    fot. Mariusz Robak/ Ciasto pomarańczowe fot. Mariusz Robak/ Ciasto pomarańczowe
    Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią wilgotne ciasta. Spróbujcie.   Musicie mieć: 2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny 6 jajek 250 g cukru pudru 1 łyżeczkę olejku pomarańczowego 300 g zmielonych migdałów 1 łyżeczkę proszku do pieczenia   Piekarnik rozgrzać do 160–180˚C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 23:44

    fot. Mariusz Robak/ Krem z białej czekolady z wiśniami Krem z białej czekolady z wiśniami Musicie mieć: 2 tabliczki białej czekolady 1 małe opakowanie śmietany 30% konfitury wiśniowe domowej roboty albo słoik dżemu niskosłodzonego wiśniowego   Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Ubić śmietanę na puch. Tylko śmietanę, bez żadnego cukru! Przygotować kokilki, na dno każdej nałożyć po 2 łyżeczki wiśni z konfitur. Delikatnie wymieszać rozpuszczoną czekoladę z bitą śmietaną i ułożyć po łyżce na wiśniach. Wierzch możemy posypać kakao, udekorować listkami mięty i jeszcze jedną łyżeczką czerwonych owoców.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 23:49

    Szparagi Szparagi
    - 4 szparagi (zielone lub białe) - 60 g masła - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki - sól - cukier Szparagi płuczemy, obieramy łodygi nie naruszając główek i odcinamy zdrewniały koniec łodyg. Wiążemy nitką w pęczki (lub zblanszowanym porem). Pionowo, główkami do góry wkładamy je do wrzątku (może być specjalny garnek do gotowania szparagów) solimy, słodzimy 1 łyżeczką cukru, dodając trochę masła. Zielone szparagi gotujemy 15 minut, białe ok. 25 minut pod przykryciem. Masło rozpuszczamy na patelni. Ugotowane szparagi delikatnie wyjmujemy z garnka, osączamy, rozkładamy na półmisku, polewamy masłem i posypujemy natką (można posypać startym parmezanem). Szparagi można też polać tartą bułką przesmażoną na maśle lub sosem serowym.
    SOS SEROWY: - 100 g. sera miękkiego pleśniowego - ¼ l. śmietany 22% lub 30%(do sosów) - ¼ l. mleka - 3 łyżki białego wina - 30 g. masła - 1 łyżeczka mąki - sól, pieprz Do rondelka wrzucamy masło. Czekamy aż nabierze złocistego koloru. Dolewamy wino, mleko. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy na bok. Mąkę rozdrabniamy z niewielką ilością zimnej wody do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy masę do rondelka, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy ser i śmietanę. Wszystko blendujemy.

    Danusia
    Dodany:06-01-2012 23:56

    ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKOW I TOPIONEGO SERA

    Składniki potrzebne do przygotowania przepisu: 1 kg ziemniaków 2 topione serki 1/2 szklanka mleka ½ szklanki śmietany 30% 200g sera żółtego 1 łyżka masła do smarowania naczynia gałka muszkatołowa pieprz sól 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 1 łyżka świeżego koperku Zapiekanka z ziemniaków i topionego sera Zapiekanka z ziemniaków i topionego sera Więc robimy! Obieramy, następnie kroimy w cienkie talarki ziemniaki a cebulę w paski. Rozdrabniamy serek topiony. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem warstwy ziemniaków, papryki, koperku i serka topionego. Następnie łączymy z mlekiem i śmietaną ser żółty, i przyprawiamy. Wlewamy wszystko do naczynia z ułożonymi wcześniej ziemniakami i serkiem. Następnie zapiekamy przez około pół godziny w piekarniku, który jest średnio nagrzany. Jeśli macie pod ręką jakieś warzywa (np. paprykę czerwoną lub inne warzywo), które lubicie, możecie paski tych warzyw włożyć między ziemniaki.

    Danusia
    Dodany:07-01-2012 00:00

    Omlet twarożkowy z owocami

    Dziś pokażę Wam jak przygotować Omlet twarożkowy z owocami. Przygotujcie następujące składniki: - 12 dkg serka homogenizowanego - 10 dkg mąki - 2 jajka - 3 dkg cukru - 250 ml mleka - 5 dkg masła do smażenia - 1 łyżka oleju do smażenia - cukier puder do posypania - 0,5 dkg cukru wanilinowego - szczypta soli - miseczka pokrojonych letnich owoców (maliny, jagody, morele) Omlet twarożkowy z owocami Omlet twarożkowy z owocami Więc zaczynamy przygotowanie!   Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, dodając cukier wanilinowy. Z mąki, mleka, serka wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy masę z żółtek. Kolejnym krokiem jest ubicie białka z solą na sztywną masę i delikatnie dołączyć do ciasta. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wylewamy ciasto i usmażymy omlety z obu stron na złoty kolor. Kiedy omlety są już gotowe kładziemy na nie wcześniej przygotowane owoce i posypujemy cukrem pudrem.

    Danusia
    Dodany:07-01-2012 00:04

    Bruschetta z pomidorami

     
    Bruschetta Bruschetta
    Składniki potrzebne do przygotowania: 2 ciabatki (najlepiej czerstwe lub inne czerstwe pieczywo), 2 duże pomidory, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, krojona w paseczki sól, pieprz Oliwa z oliwek extra vergine Więc zaczynamy przygotowanie! Najpierw obieramy czosnek. Jeden ząbek drobno pokroić, drugi przekroić na pół. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę i siekamy miąższ. Mieszamy go z pokrojonym czosnkiem i rozdrobnioną bazylią. Pieczywo dzielimy na kromki i podgrzej na patelni z oliwą, aż staną się chrupiące. Gorące pieczywo smarujemy po powierzchni przekrojonym ząbkiem czosnku i skrapiamy obficie oliwą. Nakładamy pomidory i posypujemy solą i pieprzem.

    Danusia
    Dodany:07-01-2012 00:09

    Gotowane warzywa /wszystko świeże/


    Gotowane warzywa Gotowane warzywa Przygotujcie: -          młode marchewki z częściami zielonymi (ok. 2 cm zielonej części) -          różyczki kalafiora młodego -          kabaczek żółty pokrojony wzdłuż (razem ze skórką) na cztery części -          szparagi zielone 1 pęczek (gotowane w wysokim garnku) -          1 tacka świeżego groszku cukrowego (strączki), zachować kilka sztuk do dekoracji   Więc robimy! Warzywa gotujemy w osolonej wodzie (al dente). Po wyjęciu koniecznie trzeba je zahartować zimną wodą (żeby zachowały kolor). No i to właściwie na tyle. Nie było to trudne. Teraz tylko układamy warzywa pięknie na półmisku, dekorując groszkiem, polewamy rozpuszczonym masłem ze świeżym rozmarynem. Na koniec posypujemy morską solą.   Ten posiłek jest smaczny i zdrowy. Idealny na letnie wieczory.
    Gotowane warzywa Gotowane warzywa
    Dodaj Odpowiedź
    REKLAMA
    W oczach wszystko zobaczysz Niczego skryć nie są w stanie Od bezdennej rozpaczy Po miłości oddanie Oddaj swój głos...
    "Gdy ktoś o Tobie pamięta, życie kolorów nabiera, bo to, co dodaje skrzydeł, to pamięć przyjaciela."

    Włącz

    0.0292 sekundy, Godzina: 16:08:53, MEM:3546.19 KB